lauantai 3. marraskuuta 2018

HALLOWEEN 2018 JA KAKSI KURPITSAISTA JÄLKIRUOKARESEPTIÄ

Hyvää Pyhäinmiestenpäivää! 

Meidän osalta Halloween on jo juhlittu. Sen vuoksi tämä lauantain pyhäpäivä pääsi yllättämään, ja käytiin turhaan kokeilemassa kirjaston ja kahvilan ovia. Onni onnettomuudessa samoille nurkille avattiin juuri tänään uusi kirpputori, joten käytiin sitten siellä pyörähtämässä. Löysin itselleni niin mun-näköisen tunikan, että Hene vitsimiehenä kysyi, ostinko oman vaatteeni kirpparilta. Jooakin sai vaatekaapin täydennykseksi housut ja paidan sekä vielä eurolla salkullisen lääkärileluja. 
Me on juhlittu Halloweenia jo yli kymmenen vuoden ajan äitini pöydän ääreen kokoontuen. Ruokana on aina kurpitsaa, ja juhla on aivan kuin pääsiäinen lammaspaisteineen ja pääsiäispupuineen ilman uskonnollista aspektia. Olen ymmärtänyt, että Halloweenin juhliminen on yleistynyt viime vuosina Suomessa ainakin omaan lapsuuteeni nähden. Ainakin mun instafiidi on täyttynyt kuvilla hurjan suloisista keppostelijoista. Oman oven taakse ei kuitenkaan ole keppostelijoita vielä koskaan ilmestynyt.

Me juhlitaan Halloweenia vaihdellen lokakuun 31. päivä, pyhäinpäivä tai silloin, kun se parhaiten lähipiiristä löytyville vuorotyöläisille sopii. Tänä vuonna arpa osui lokakuun viimeiselle päivälle, vaikka se sattuikin olemaan keskiviikko. Tämä oli kyllä onni meille, sillä viikko oli tavanomaista stressaavampi. Teki todella hyvää poistua kotoa yhdeksi illaksi ja viettää iltaa laajemman perheen kanssa.
Tämä Halloween oli siitä erikoinen, että en ollut äidin keittiössä auttamassa. Näin on käynyt aiemmin vain kahdesti, kun olen missannut koko juhlat. Ensimmäisen kerran olin juuri muuttanut pois kotoa ja haluttiin Henen kanssa järjestää omat Halloween-juhlat kavereille. Toinen kerta oli kaksi vuotta sitten, kun Jooa oli vasta reilun kuukauden ikäinen. Silloin ihana äitini tosin toi pakastetun Halloweenin meidän luo Joensuuhun vähän myöhässä. Viime vuonna matkustin Jooan kanssa kahdestaan junalla Halloweenin viettoon. Kuitenkin tänä vuonna mun  työt ja Jooan rytmi päiväunineen meni niin, että päädyttiin saapumaan ihan valmiiseen pöytään. Tyhjin käsin ei tosin menty, vaan tuotiin mukanamme jälkiruoat. Valmistettiin maidottomana ja gluteenittomana vanhaa suosikkiani kurpitsapiirakkaa ja kurpitsakääretorttua. Leivoin ensimmäistä kertaa kääretorttua, ja omaan silmääni se muistutti erehdyttävästi munakasrullaa. Onneksi ruoka saa olla Halloweenina vaikka minkä näköistä, ja maku oli kuitenkin kohdallaan! Meitä oli kaiketi kymmenen aikuista ja kuusi lasta, ja näistä jäi jäljelle ihan pienet palaset kummastakin.

Kääretortun tein kinuskikissan ohjeella, jota muokkasin hieman vaihtamalla kuohukerman ja vaniljarahkan tilalle alpro soya vispautuvaa, maidotonta tuorejuustoa ja vaniljan makuista soijajugurttia. Tätä täytettä tarvitsee ainakin maidottomana tosin vähän. Sekoitin koko kahden desin purkin, ja lisäsin siihen pari ruokalusikallista sekä juustovalmistetta että soijajugurttia, ja kastikkeesta jäi ainakin puolet yli. Sen olisi voinut tarjoilla lisukekastikkeena, mutta itse unohdin koko purkin jääkaappiin.

Kurpitsapiirakan ohjeen olen poiminut talteen jostain Ruokapirkasta, ja se on ollut mun pettämätön suosikki jo usean vuoden ajan. 

Ohjeeseen tulee
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • n. 5 dl keltaista kurpitsaa raastettuna / itse käytän kurpitsasosetta
  • 1 dl margariinia / käytin nyt floran maidotonta margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja / nämä korvasin gluteenittomalla jauhoseoksella
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
ja kuorrutteeseen
  • 1 rs (200g) appelsiinituorejuustoa / korvasin maidottomalla juustovalmisteella, ja puristin joukkoon ihan tuoretta appelsiinin mehua
  • 2 rkl appelsiinitäysmehua

Vaahdota munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon kurpitsa ja margariini. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (28 cm) ja paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä kuorrute piirakan päälle. Koristele maun mukaan esimerkiksi hasselpähkinärouheella tai raastetulla appelsiininkuorella.

Kuten kuvista huomaa, mä innostuin koristelemaan jälkiruoat Halloweeniin sopivasti muovihämähäkeillä. Puolisoni ei ollut mielissään, mutta seurueen isot ja pienet lapset tykkäsivät hämähäkeistä kovasti. Kouluikäiset tytöt koristelivat näillä hiuksensa hurjan näköisiksi. Ostin hämähäkit ihan ruokakaupasta, ja aion muistaa nämä jos joskus tulee Halloweenina itsekin pukeuduttua. Tarttuvat nimittäin hiusten lisäksi mukavasti myös vaatteisiin, millä saa varmasti kivan twistin asuun kuin asuun. Nyt tyydyin unohtamaan yhden kahvinkeittimen päälle, mikä ei ollut aamulla ensimmäisenä heränneestä miehestä hirveän hauska juttu..


Juhlitaanko teillä Halloweenia?
Oletteko saaneet ovelle keppostelijoita, tai käyneet itse karkki tai kepponen -kierroksilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti